Sexuellt våld i konflikter

Sexuellt våld har sannolikt alltid ägt rum i krig. Detta har först under 1900-talet uppmärksammats. Den svenska läkaren Christina Doctare rapporterade om de systematiska våldtäkterna som ägde rum i stor skala under Balkankrigen på 1990-talet, något som fick internationell uppmärksamhet. Margot Wallström fick av FNs generalsekreterare Ban Ki-moon uppdraget att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter.  Detta resulterade i resolution 1960 som hon 2010 lyckades  få igenom i FN:S säkerhetsråd. Härigenom kan genom systematisk listning av våldtäkter som vapen i konflikter ges möjlighet till sanktioner av Världssamfundet. I och med resolutionen ges på sikt juridiska möjligheter till sanktion och bestraffning. Detta kommer att ta tid men lagrummet är på plats.

I DR Kongo är massvåldtäkter i stor skala ett led i krigföringen. Våldtäkt är  billigare vapen än gevär, kanske effektivare. Man har officiellt uppskattat att c:a 1100 kvinnor varje dag våldtas i Kongo. Det betyder att miljontals kvinnor har våldtagits, alltifrån spädbarn till gamla kvinnor. Många kvinnor misshandlas och skändas svårt. Många dör. De som överlever får allvarliga fysiska underlivsskador. Dr Dennis Mukwege grundade 1999  Pantzisjukhuset i Bukavu , där han är verksam, internationellt uppmärksammad. för sitt arbete. Han har fått flera internationella utmärkelser för sitt arbete, Right Livelihood Award 2013, Olof Palmepriset  och  FN:s pris för mänskliga rättigheter.

Kongo & Rwanda april 2011 028

 

Fallbeskrivning: F, här på bild 15 år gammal med sin 15 månader gamla sonen J. Som 13-åring på väg hem från eftermiddagspasset i skolan våldtogs F av två rebeller och blev gravid. Hon kunde inte försörja sig själv och sonen J och blev tvungen att tigga för att få mat. Hon hade hört talas om LAV och  vandrade i flera dagar längs vägarna tillsammans med några andra flickor för att komma till LAV, få hjälp. Vi såg i hennes ögon när hon anlände till LAV stor smärta som berörde oss alla djupt.

Fallbeskrivning: L  blev som 13-åring kidnappad av ett gäng soldater (rebeller) och förd till en avlägsen del av regnskogen där hon hölls fången i 2,5 år som hushållerska och sexslav åt 6 rebeller. Hon lyckades i ett obevakat ögonblick fly, vistades två veckor i skogen utan mat och med svårigheter att hitta vatten. Hon kom till en väg och kunde sedan ta sig vidare till en stad. Då var hon gravid och i ett dåligt fysiskt och psykiskt tillstånd. Hon sökte hjälp hos sin familj, men de ville till en början inte kännas vid henne. Det är ett vanligt problem att våldtagna inte accepteras i sin familj, i samhället, ytterligare en börda att bära på. – L  kom 2003 i kontakt med LAV och utbildade sig där till sömmerska, mer om henne under entreprenörskap. Därefter har hon utbildat sig vidare på universitet till jurist.

Svenska dagbladet 131006:

Sexuellt våld i konflikter är ett uråldrigt fenomen, men användes systematiskt först under andra världskriget då hundratusentals kvinnor våldtogs.
Under 1990-talet har forskningen på området ökat, och 1998 definierades våldtäkt för första gången som ”brott mot mänskligheten” av krigsdomstolarna för Rwanda och före detta Jugoslavien.
Tre färska FN-resolutioner behandlar sexuellt våld i konflikter:

  • Resolution 1325 från 2000 syftar till att stärka kvinnors roll och motverka sexuell exploatering i krig.
  • Resolution 1820 från 2008 erkänner våldtäkter som krigsförbrytelser.
  • Resolution 1960 från 2010 innehåller konkreta åtgärder för att bevaka och utkräva straffansvar för sexuellt våld i konflikter.

Leave a Reply