Entreprenörskap

Meggis congobilder 191

Att börja växa…
Grundläggande utbildning är basen

Den väl fungerande verksamheten inom LAV bygger till 20%  på psykologisk traumabearbetning, avbrutalisering och alfabetisering (läsa, skriva, räkna) samt 80% praktisk yrkesutbildning. Delarna är integrerade och kurserna sträcker sig över ett halvår. Eleverna kan få utbildning till sömmerska, snickare, elektriker, svetsare, bilmekaniker, rörmontör, inom hotell och restaurang. Det finns också datorkurser med Office-paketet mm. Efter avslutad utbildning får eleverna en egen ”verktygslåda” med verktyg anpassade till yrket, exempelvis snickarverktyg. Sömmerskorna får var sin trampsymaskin, elektriciteten i Kongo är nämligen opålitlig, den kommer och går och i byarna obefintlig.   Eleverna blir efter kongolesiska mått  välutbildade och efterfrågade i samhället.

ENTREPRENÖRSKAP

LAV stödjer efter avslutad utbildning eleverna att delta i eller starta egna företag, oftast i mindre grupper om 3-4 elever i varje. Ungdomarna kan då även stödja varandra psykologiskt, de har en gemensam bakgrund och har lärt ett förhållningssätt, tex  ”tapping” vid ångest, något att ta till som inte skadar eller är vanebildande.

IMG_3813

Att bli självförsörjande är grundläggande för människor, att bli någon, få en identitet, kunna överleva. LAV håller  kontakt, ger stöd  till eleverna under två – tre år efter avslutad kurs. LAV har också vissa möjligheter att förmedla mikrolån. Samhället har behov av dessa enligt kongolesiska förhållanden välutbildade människor.

75 % blir självförsörjande, ett mycket gott resultat.

Kongo & Rwanda april 2011 062

Leave a Reply